Seitsemän veljestä Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Aleksis Kivi

Äänikirja

Johdanto

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven nerokas, aina ajankohtainen mestariteos seitsemästä Jukolan veljeksestä. Tarinassa tapaamme veljekset Juhani, Tuomas, Aapos, Simeoni, Timo, Laurin ja Eeron. Tarinassa veljekset ovat nuoria aikuisia. Tarinan alussa vanhin veljeksestä, Juhani, on 25-vuotias ja nuorin Eero on 17-vuotias.

Seitsemän veljestä teosta julkaistiin ensin novellivihkoisina vuonna 1870. Sanotan että Kivi kirjoitti Seitsemän veljestä kolmeen eri kertaan. Romaanina Seitsemän veljestä julkaistiin vuonna 1873. Kerrotaan että Seitsemän veljestä tarina sai alkuunsa niistä seitsemännestä Nurmijärviläispojasta, Aleksis Kivin mukaan luettuna, jotka opiskelivat ylioppilaaksi yhdessä Helsingissä.

Tarinasta on tehty lukusia elokuva- ja näytelmäsovituksia. Seitsemän veljestä äänikirja lukee Antti Pääkkönen. Seitsemän veljestä äänikirja ilmainen julkaistiin vuonna 2009.

Kirjasta: Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä kertoo Juhani, Tuomas, Aapos, Simeoni, Timo, Laurin ja Eeron Jukolan tarinan. Tarinan alussa vanhin veli Juhani on 25- vuotias ja nuorin veli Eero on 17-vuotias.

Juhani on määrätietoinen ja hidasoppinen. Hänestä tulee myös ankara tarinan aikana. Tuomas ja Aapo ovat kaksosia. Tuomas on vakaa ja rauhallinen kun taas Aapo on veljeksistä puhelian ja järkevin. Simeoni on saarnamies, joka välillä juopottelee. Timo ja Laurikin ovat kaksosia. Timo on veljeksistä yksinkertaisin, kun kaksoisveli Lauri on suosittu taitelijaluonne. Nuorin, Eero, on älykäs ja seuraa mielellään sivusta veljeksensä hölmöillyt.

Seitsemän veljestä teos koostu 14 kappaleesta. Kirjan alussa kerrotaan, että Jukolan talo sijaitsee Hämeessä. Perheen isä on kuollut ja poikien äiti yrittää parhaansa mukaan huolehtia pojistaan- Äidin kuoltua Aapo haluaa saada talon työt käyntiin ja talolle uusi emäntä. Kaikki veljekset paitsi Lauri tunnustaa katsoneensa naapurin Venlaa sillä silmällä. Pojat päättävät, että antavat Venlan itse päättää kenet veljeksistä hän tahtoo miehekseen. Veljekset lähtevät porukalla kosimaan Venlaa mutta kosinnan sijaan pojat päättyvät tappeluun.

Seuraa pitkä aika täynnä etsimistä ja oman paikkansa löytämistä. Veljeksille sattuu ja tapahtuu. Veljekset ahkeroivat, rakentavat taloaan ja kylvää. He onnistuvat ja epäonnistuvat. He joutuvat vaikeuksiin ja matkustelevat. Heitä kohtaa epäonnea ja sairauksia. He juopottelevat ja käyvät kirkossa synninpäästöä hakemassa. He harjoittelevat lukemista ja tahtovat elämästään paremman. Kirjan lopussa selviää, kenet Venlaa valitsee miehekseen ja onnistuuko veljekset lukemisen oppimisessa koskaan.

Seitsemän veljestä romaani julkaistiin vuonna 1873. Seitsemän veljestä äänikirja julkaistiin vuonna 2009. Seitsemän veljestä äänikirja lukee näyttelijä Antti Pääkkönen. Äänikirjan on kestoltaan 13,5 tuntia. Seitsemän veljestä pitäisi kuulua osakseen suomalaisten yleissivistystä, kuvaahan se historiamme ja elämäntapojamme.

Kirjailijasta: Aleksis Kivi

Aleksis Kivi syntyi vuonna 1834 Nurmijärvellä. Hän muutti kaksitoistavuotiaana Helsinkiin opiskelemaan ylioppilaaksi. Ylioppilas tutkinto oli edellytys papin koulutuksen pääsystä. Kivi päätti papin sijaksi ryhtyä kirjailijaksi. Aleksis Kivi kuoli vuonna 1872, vaan 39-vuotiaana.

Kivi on ensimmäinen ammattikirjailija Suomessa.  Hän on ollut Suomen kansalliskirjailija jo yli sataa vuotta. Hän pystyi luomaan korkeatasoista kirjallisuutta aikaan jollin suomalaista kirjallisuutta ei ollut vielä olemassa. Kivi kirjoitti vaan yhden romaanin; Seitsemän veljestä. Sen lisäksi hän kirjoitti näytelmiä, runokokoelmia ja lyhyitä kertomuksia. Näytelmistä varsinkin Nummisuutarit on saavuttanut suurta suosiota.  Aleksin Kiven teksteistä, runoista ja kertomuksista, on sävelletty moneksi lauluiksi. Aleksis Kiven päivää vietetään 10. lokakuuta, Kiven syntymäpäivänä, se on myös suomalaisen kirjallisuuden päivä ja yleinen liputuspäivä.

Kuuntele Ilmaiseksi: