Papan kanssa kahvilla Äänikirja

4.6/5

Kirjoittaja: Lotta-Sofia Saahko

Äänikirja

Johdanto

Elettiin koronapandemian runtelemaa kevättä vuonna 2020. Lotta-Sofia Sahko matkustaa viettämään hiljaista ja suojattu elämää Valkeakoskelle papan luokse. Kohta heistä tiesi koko Suomi. Papan ja Lotan yhteisharrastuksiin kuuluu laulaminen. Lotta ja paappa lauloivat vanhoja sävelmiä. Muiden iloksi Lotta päätti nauhoittamaan hänen ja Papan laulutuokionsa keittiöpöydän ääressä ja julkaista niitä Facebookissa.

Lotan ja papan laulutuokiosta tuli virtuaalihitti. Papan kanssa kahvilla kirja ja Papan kanssa kahvilla äänikirja, Lotan ja papan äänityksillä tietysti, kertoo papan tarinan. Suomen suosikkipapan tarina on herkkä ja hieno kuvaus miehen ja hänen lapsenlapsensa lämpimästä suhteesta. Kirjassa kerrotaan menneistä ajoista mutta kuulemme myös papan ajatuksia esimerkiksi nykymusiikista.  Kirja julkaistiin vuoden 2020 loppupuolella.

Kirjasta: Papan kanssa kahvilla

Jorma Sahko eli varhaislapsuutensa Karjalassa. Sahkon perhe oli viimeisimpiä evakuoituja. Papan kanssa kahvilla kirjassa Jorma kertoo Lotalle kauan vaietusta tuskasta. Yli 400 000 ihmistä piti lähteä, kun Karjalaa luovutettiin. Heidät piti asuttaa johonkin, viljelystiloille ja asuintiloille.

Minkälainen oli elämä tuolloin Karjalassa ja Suomessa? Mihin Sahkon perhe muutti ja miten heidän elämänsä uudessa kotipaikkakunnassa näytti? Nenäliinaa kannatta kaivata esiin, kun pappa kertoo pikkusiskostaan, joka itki junassa, kun Karjalasta jouduttiin lähtemään. Äiti lohduttaa tyttöä sanomalla, että ollaan kahden viikon päästä taas kotona. Olihan kaksi kiireistä miestä ilmoittanut perheelle, että vaatteet päälle ja kahden viikon elintarvikkeet mukaan ennen, kun perhe lähti kävelemään kohti juna asemaa.

Kirjassa käydään läpi papan lapsuutta ja nuoruutta. Vasta kirjan loppupuolella papasta varttuu nuoreksi mieheksi, joka menee tehtaalle töihin, lavatansseihin ja ujoudesta huolimatta löytää morsiamenkin.

Kirjan rakenne on sellainen, että välillä keskustellaan nykyhetkestä ja välillä muistoista. Muistoissa puhutaan lasten kepposista, suojusenkelistä, laukkuryssän tavarataivaasta, ruumishuoneen pelottavuudesta ja joulun vietosta. Tämän kaksikon keskustelua herää eloon tarinoita, jotka saavat lukijan muistamaan omia isovanhempiaan. Pappa jutustelee myös heinätöistä, kosiomatkasta ja ajatuksistaan nykymusiikista.

Lotalla ja papalla on hieno suhde. He kohtaavat tarinoiden ja laulujen merkeissä ja saa lukijan herkistymään monet kerrat. Papan positiivinen asenne elämää kohtaan on ihailtavaa. Lotan ja papan hauskat ja lämpöä täynnä olevat keskustelut tekevät tästä kirjasta aarteen. Papan kanssa kahvilla äänikirja ilmainen on erityisen hyvä. Vanhan miehen ääni ja nuoren naisen nauru yhdessä tekevät kuuntelukokemuksesta mahtavan.

Papan kanssa kahvilla äänikirja on nauhoitettu vuonna 2020 marraskuussa. Kaksikko vietti yhdessä suuremman osan vuodesta 2020 ja keskustelunsa perusteella nauttivat yhdessä vietetystä ajasta molemmat. Papan ja Lotan laulua voi myös katso YouTubesta. Papan kanssa kahvilla on Lotta-Sofia Sahkon ensimmäinen julkaisu.

Kirjailijasta: Lotta-Sofia Saahko

Papan kanssa kahvilla on Lotta-Sofia Saahkon ensimmäinen julkaisu. Hän on kirjoittanut runoja koko elämänsä mutta tämä on ensimmäinen kirja. Hänellä on kokemusta musiikkiteatterista ja YouTubesta ja hän loi koronapandemian kesken itsellensä ihan uuden uran. Lotta Saahkosta tuli ennätysajassa yksi Suomen seuratuimmista sosiaalisen median vaikuttajista. Hän on nykyään myös suosittu puhuja, henkilöhaastattelija sekä juontaja. Puhujana Lotta puhuu mielellään unelmista, onnistumisista ja epäonnistumisista.

Saahko on monikanavaisen viestinnän maisteri. Hän on myös opiskellut Lontoossa teatteria, East 15 Acting Schoolissa. Hän on elänyt suurimman osan elämästään ulkomailla, mutta suomalaisuus ja juuret ovat hänelle tärkeitä. Kotimaan tukipisteenä on aina ollut Valkeakosken pappala, ja papasta ja Lotasta on tullut hyvä tiimi.

Kuuntele Ilmaiseksi: