Päättymätön riemu Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Foster David Wallace

Äänikirja

Johdanto

Päättymätön riemu on kirjailijan David Foster Wallacen legendaariseksi nimitetty teos. Kirja julkaistiin vuonna 1996. Teoksessa on hyvin harvinainen koska siinä ei ole perinteistä loppua eikä juonta. Kirja koostuu risteilevistä juonikuvista, jotka kulkevat sinne tänne. Teos on sekä monimuotoinen ajankuva, kreisikomedia ja filosofisesti tutkiva, joka käsittelee muun muassa tennistä, riippuvuuksia, mainontaa, terrorismia ja elokuvateoriaa. Kirjan lopussa teksti valuu hiljalleen pois elokuvamaisesti. Teos oli suurmenestys heti ilmestyttyään, joka on hyvin harvinaista yli tuhannen sivuiselle kirjalle.

Päättymättömällä riemulla Wallacesta tuli yksi nykykirjallisuuden suurista nimistä. Time-lehti valitsi teoksen sadan parhaan englanninkielisen romaanin joukkoon. Päättymätön riemu äänikirja lukee tunnettu suomalainen Olavi Uusivirta. Päättymätön riemu äänikirja ilmainen on kestoltaan melkein 70 tuntia pitkä.

Kirjasta: Päättymätön riemu

David Foster Wallacen legendaarinen pääteos ja suurromaaniksi kutsuttu Päättymätön riemu on viimein saatavana suomeksi. Päättymätön riemu on David Foster Wallancen yritys yhdistää viihdyttävyys ja kokeellisuus kirjallisuuteen. Teos on sekä monimuotoinen ajankuva, kreisikomedia ja filosofisesti tutkiva, joka käsittelee muun muassa tennistä, riippuvuuksia, mainontaa, terrorismia ja elokuvateoriaa.

Postmodernissa romaanissa sponsoriyrityksen tuotteet määrittelevät vuoden nimet. Jossain lähitulevaisuudessa kirjan tapahtumat sijaitsevat. Päätarinat sijoittuvat päihdeparantolaan Ennetiin ja tennisakatemiaan Enfieldiin, ne ovat yhteydessä salaperäiseen elokuvaan, hengenvaarallisen viihdyttävä elokuva: sitä katsottua vaan pienen hetken saa johtaa siihen, että mikään muu ei enää tunnu tärkeältä. Tärkeitä hahmoja ovat Incandenzat, Mario ja Hal kovin erilaiset veljekset, heidän äitinsä Avril ja heidän isänsä, mies itse, elokuvataitelija James. Hahmoja teoksesta löytyy enemmänkin, kiinnostavia ja omituisia, mutta ennen kaikkea viihdyttäviä.

On hyvin vaikeaa selittää tai kuvata mitä tässä teoksessa tapahtuu. Lukijalle kerrotaan miten ja miksi päädytään erilaisiin tilanteisiin mutta itse tilannetta ei niinkään kuvailla. Wallacein mestariteoksessa kuvataan esimerkiksi sitä, mitä riippuvuus tekee ihmiselle ja miksi viihde hallistee ihmisten elämää.

Päättymätön riemun teoksen kielenkäyttöä on taidokas, puhekieli on välillä rosoinen välillä korkeakirjallinen. Kirja on myös täynnä populaarikulttuuriviittauksia. Teoksen äänikirja sisältää runsaasti viitteitä, jos kuuntelija tahtoo voi hän olla kuuntelematta niitä. Ne ovat äänitetty omilla ääniraidoillaan.

Täydellinen, mahdottomaksi käännöstyöksi kutsuttu teos, suomennos on tehnyt Tero Valkonen. Tero Valkonen on aiemmin suomentanut monta muita, vaikeaksi koettu teos, muun muassa H. G. Wellsiä, Thomas Pynchonia, Arthur Conan Doylea sekä Margaret Atwoodia. Päättymätön riemu äänikirja lukee tunnettu suomalainen Olavi Uusivirta. Myös hänen valintansa lukijaksi teokseen on täydellinen valinta. Päättymätön riemu äänikirja ilmainen on kestoltaan melkein 70 tuntia pitkä.

Kirjailijasta: David Foster Wallacen

David Foster Wallacen syntyi vuonna 1962 New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Hänen isänsä James Wallacen oli filosofi ja hänen äitinsä Sally oli äidinkielenopettaja. Nuorena Wallace sekä pelasi että opetti tennistä. Wallace kärsi ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista, jota hän lääkitsi huumeilla ja alkoholilla. Hän raitistui 27-vuotiaana. Wallace opiskeli kirjallisuutta yliopistossa ja myöhemmin hän työskenteli luovan kirjoittamisen yliopisto-opettajana muun muassa Bloomingtonissa Illinoisin osavaltionyliopistossa.

Hän julkaisi elämänsä aikana neljä romaani; The Broom of the System (1987), Päättymätön riemu (1996) ja The Pale King, jota julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hän kirjoitti romaanien lisäksi novelleja ja esseitä. Wallace oli kärsinyt yli 20 vuotta masennuksesta ja päätti itse elämänsä vuonna 2008.

Kuuntele Ilmaiseksi: